Het Grote Boek van Sinterklaas

Het Grote Boek van Sinterklaas

Wat is dat toch voor boek?

Wanneer je Sinterklaas ziet, heeft hij meestal Pieten rond zich heen, wordt hij vergezeld door zijn schimmel Amerigo en leunt hij op zijn gouden staf. Ook staat Sinterklaas bekend om zijn lange, witte baard en heeft hij een grote, rode mijter op zijn hoofd. Dit plaatje kun je aanvullen met nog een heel belangrijk onderdeel: het Grote Boek van Sinterklaas. Dit is een groot, rood boek met een gouden kruis erop. Sinterklaas heeft het altijd bij zich, het is namelijk het belangrijkste boek dat Sinterklaas in zijn bezit heeft.

Wat staat er in het Grote Boek?

Je snapt wel dat dit boek niet voor de sier dient, anders sleurt Sinterklaas niet zo’n groot boek met zich mee. Hij heeft het hard nodig wanneer hij de Nederlandse kinderen een bezoekje komt brengen. Hier staat namelijk in wat de kindjes mee hebben gemaakt dit jaar en of ze lief of stout zijn geweest. Dat kan Sinterklaas natuurlijk nooit allemaal onthouden, hij wordt ook al een dagje ouder. Omdat dit allemaal staat opgeschreven in het boek, is het makkelijk voor hem om dit op te zoeken. Zo haalt hij geen kindjes door elkaar en vergeet hij niemand. Daarnaast staat er van iedereen in het boek wat hij of zij op haar verlanglijstje heeft staan, want ook daar is Sinterklaas natuurlijk van op de hoogte. Hij kan anders moeilijk een cadeautje geven aan iedereen. Al deze informatie van alle kindjes in Nederland staat geschreven in het Grote Boek.

De dikte van het Grote Boek van Sinterklaas

Er wonen in Nederland heel veel kindjes die Sinterklaas vieren. Al deze kinderen staan in het Grote Boek van Sinterklaas. Dus jij staat erin, maar ook al jouw vriendjes, vriendinnetjes en kinderen van andere scholen en uit andere woonplaatsen. Dat zijn er heel veel zoals je wel kan bedenken. Sinterklaas gebruikt hier nou eenmaal geen tablet voor, de Sint doet als het om het Grote Boek gaat niet graag mee aan moderne technologie. Met al die kindjes bij elkaar zal je wel snappen dat dit boek heel veel pagina’s moet bevatten en dus heel dik is! Daar staan zeker duizenden pagina’s in. Daar komen natuurlijk altijd weer pagina’s bij, omdat er ook ieder jaar weer nieuwe kinderen geboren worden. Het is dus niet bekend hoe dik het Grote Boek van Sinterklaas precies is.

Staan er ook stoute kindjes in?

Sinterklaas schrijft in zijn Grote Boek over alle kinderen, dus ook over stoute kindjes. Dat mag Sinterklaas natuurlijk niet vergeten, want hij wil dat alle kinderen lief zijn. Als iemand heel stout is geweest, noteert hij dit en zegt hij hier iets van wanneer Sinterklaas langskomt op bijvoorbeeld jouw school. Het is dus een goed idee om altijd lief te zijn, Sinterklaas en de Pieten zien namelijk alles!

Hoe oud is het Grote Boek?

De Goedheiligman komt al heel lang ieder jaar naar Nederland om cadeautjes te brengen. Hij heeft altijd alle informatie over de kinderen bijgehouden in het Grote Boek. Als je het boek ziet, zal je zien dat het zeker geen nieuw boek uit de boekenwinkel is, deze is al behoorlijk oud. Hoe oud het boek precies is, dat weet alleen Sinterklaas zelf.